Aanbod voor kinderen
Wat bieden wij extra aan voor kinderen op Het Kompas?
Op deze pagina vindt u meer informatie over:
- Passend onderwijs
- Extra leerlingenzorg over oa fysiotherapie en logopedie
- KIES (Kinderen In Een Scheiding)
- Naschools aanbod
Passend onderwijs
Kinderen komen naar school om zich te ontwikkelen op verschillende gebieden. Ieder kind heeft daarbij andere onderwijsbehoeften. Het ene kind heeft meer moeite om de leerstof tot zich te nemen dan het andere. De leerkracht probeert binnen de groep zoveel mogelijk aan te sluiten bij de onderwijsbehoeften van de verschillende leerlingen. Dit noemen we handelingsgericht werken (HGW). Wij willen ervoor zorgen dat onze leerlingen een passend onderwijsaanbod krijgen.
Extra leerlingenzorg
Voor sommige leerlingen kan er meer nodig zijn dan wij als school kunnen bieden vanuit onze basisondersteuning en eigen deskundigheid. Het is dan mogelijk om een deskundige van buiten de school mee te laten denken in hoe we tegemoet kunnen komen aan de specifieke onderwijsbehoeften. Wij hebben toegang tot diverse externe deskundigen, u kunt hierbij denken aan:
Leerlingbespreking / HGPD (Handelingsgerichte Proces Diagnostiek)
Logopedie In groep 1/2 wordt er jaarlijks een observatie gedaan op logopedie. Ouders moeten hiervoor vooraf eerst schriftelijke toestemming geven. Hieruit kan voortkomen dat het voor de leerling prettig is om logopedie te volgen. Ook in de groepen 3 t/m 8 is er de mogelijkheid om logopedie te volgen, bijv. n.a.v. zorgen van de leerkracht en/of ouders. Logopedie behandelingen vinden op school plaats onder schooltijd.
Kinderfysiotherapie richt zich op problemen rondom het bewegen en het bewegingsapparaat van kinderen en jongeren (0-18 jaar). Wanneer uw kind problemen ervaart met bewegen dan is de kinderfysiotherapeut de aangewezen zorgverlener.
Een kinderfysiotherapeut is goed opgeleid en heeft na de basisopleiding fysiotherapie de vervolgopleiding kinderfysiotherapie afgerond. De kinderfysiotherapeut start een behandeltraject altijd met een intake en een onderzoek en werkt vervolgens aan de hand van een behandelplan.
Wanneer nodig overlegd de kinderfysiotherapeut met andere disciplines, zoals de arts, leerkracht, logopedist of ergotherapeut. Op Het Kompas verzorgt Bianca van der Wal dit.Buurtteams vanuit de gemeente met o.a. schoolmaatschappelijk werk. Voor een aantal leerlingen geldt dat extra ondersteuning in of buiten de klas nodig is. Problemen thuis of op school kunnen de schoolprestaties en participatie hinderen. Soms is de hulpvraag kortdurend en binnen school op te lossen. Soms is nauwe samenwerking met externe partners in de vorm van schoolmaatschappelijk werk wenselijk. Sinds het schooljaar 2021-2022 wordt er vanuit de gemeente door middel van buurtteams schoolmaatschappelijk werk geïnitieerd. De schoolmaatschappelijk werker is de verbinder tussen school en zorg.
Wanneer er externe deskundigheid wordt ingezet, gebeurt dit altijd in samenspraak met en met toestemming van ouders. Zij kunnen zodoende direct meedenken in wat hun kind nodig heeft. Informatie over de verschillende externe samenwerkingspartners en de trajecten vindt u op de website.
KIES (Kinderen In Een Scheiding)
Op Het Kompas zal per januari 2025 een KIES groep starten onder begeleiding van twee professionals vanuit Buurtteams Vlissingen. Zij zijn door middel van een specialisatie geschoold tot KIES coach.
KIES staat voor Kinderen In Een Scheiding. Het is een groepsprogramma van acht bijeenkomsten met spel en creatieve werkvormen waar kinderen kunnen vertellen, delen en leren beter om te gaan met de scheiding.
Kinderen kiezen niet voor de scheiding van hun ouders, het overkomt ze. Kinderen reageren op hun eigen manier op veranderingen. Het ene kind laat gevoelens zien van verdriet of boosheid en een ander kind gaat stil door. De scheiding betekent voor alle kinderen het verlies van hun gezin zoals ze dat kennen. Daar moeten kinderen aan wennen en mee leren omgaan. Alle veranderingen kunnen lastig zijn. Kinderen kunnen zich wat machteloos voelen en ze weten soms niet zo goed wat ze kunnen doen om er zo goed mogelijk mee om te gaan.
Bij een KIES groep is er ruimte voor hun verhaal, hun vragen, hun zorgen en om hun eigen beste oplossingen te kunnen ontdekken. Door te ervaren dat ze niet de enige zijn met zulke gevoelens, vragen, zorgen en ideeën, voelen kinderen zich gezien en gehoord.
Voor nog meer informatie kunt u de volgende website raadplegen: https://www.kiesvoorhetkind.nl
Heeft uw gezin een scheiding doorgemaakt en gunt u uw kind(eren) een plek om hier laagdrempelig en spelenderwijs over te kunnen praten en er beter mee om te leren gaan?
Meld uw kind(eren) van 7 tot en met 12 jaar oud dan aan voor de KIES groep op Het Kompas.
Op 10 december is er een online bijeenkomst waarin de werkwijze en geplande bijeenkomsten wordt toegelicht. U kunt zich hiervoor binnenkort opgeven via Parro.
Naschools aanbod voor kinderen
Na schooltijd bieden wij aan de leerlingen van Het Kompas verschillende activiteiten aan.
U kunt hierbij denken aan;
- technieklessen van Mad Science
- typecursus
- cursus Frans
- muzieklessen
- kunstlessen
- huiswerkbegeleiding, opgeven bij de leerkracht
- sportmix voor de groepen 5 t/m 8 elke dinsdag van 14:30 tot 15:30 in de gymzaal van school, je kan vrijblijvend deelnemen.
Wilt u meer weten over deze activiteiten klik op de onderstaande buttons voor meer informatie.